Veriler T.İ.K. dan Sağlanmıştır

EPosta
Şifre
   Hatırla
  Giriş yapın !
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ana sayfa
'Evet' ekonominin önünü açacak
29 Ağustos 2010 Pazar - 11:28:34
ATO üyelerinden ortak ses:'Evet' ekonominin önünü açacak

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'ün, referandum konusunda suskun kalmasına rağmen, oda meclisinin 181 üyesinden 133'ü 'evet' kararı aldı. Dün bir araya gelen üyeler ortak bildiriye imza atıp, iş dünyasına destek çağrısı yaptı. Gerekçelerini ise şöyle sıraladılar: "Her 'evet' ekonominin önünü açacak, istikrarı sağlayacak. Esnaf ve tüccarın işini yoluna koyacak. Vergi borcu yüzünden yurtdışına çıkamayan işadamını rahatlatacak. Özelleştirmelerin önündeki engelleri kaldıracak."

İş dünyası, 12 Eylül'de yapılacak referandum konusunda sesini yükseltmeye başladı. En dikkat çekici girişim ise Başkent'te hayata geçirildi. Referandum için tavrını netleştirmeyen Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'e rağmen, meclis ve yönetim kurulu üyelerinin büyük bir çoğunluğu ortak bildiriyle anayasa değişikliğini desteklediklerini açıkladı. 181 meclis üyesinin bulunduğu odada 133 üye bildiriye imza atıp, referandumda 'evet' oyu kullanacağını ilan etti. Bunlar arasında yönetim kurulunun 11 üyesinden 8'i de yer aldı. Metni okuyan Oda Meclis Üyesi Ferhat Ertürk, referandum sürecinin genel seçim havasında ele alınmaması gerektiğine dikkat çekti. "Biz meseleyi partiler üstü görüyoruz. Yapılacak düzenlemelerin gerek demokrasi liginde gerekse ekonomik alanda dünyada en üst seviyeye çıkması adına ülkemizin önünü açacağına inanıyoruz." dedi. 12 Eylül'de oylanacak anayasa değişikliği paketini Ankara tüccarının temsilcisi olarak gördüklerini dile getiren Ertürk, verdikleri desteğin gerekçelerini ise özetle şöyle sıraladı: "Vergi borcu yüzünden işadamlarına yurtdışı çıkışı yasağı konulamayacak. Özelleştirmeler başta olmak üzere ekonomiye canlılık getirecek pek çok icraatın önündeki engellemeler kalkacak. İstikrar sayesinde esnaf ve tüccarın işi yolunda gidecek."

ATO Meclis Salonu'nda dün yapılan toplantıda 'Referandum için evet' toplantısında konuşan Meclis Üyesi Ferhat Ertürk, anayasa değişikliği paketinin önemine dikkat çekti. Ertürk, üyelerin görüşlerini paylaşmanın milli ve vicdani bir sorumluluk olduğunu söyledi. Paketi Ankara tüccarının temsilcisi olarak değerlendirdiklerini dile getiren Ertürk, anayasa değişikliğine destek için birçok madde bulunduğunu kaydetti. Yurtdışına çıkış yasağının hakim kararına bağlanmasıyla vergi borcu sebebiyle yurtdışı çıkışına yasak getirilmesi uygulamasına son verileceğini dile getiren oda Meclis Üyesi Ertürk, özelleştirmeler başta olmak üzere ekonomiye canlılık getirecek pek çok icraatın da önündeki engellemelerin kalkacağını vurguladı.

'Evet' metnini imzalayan 133 üye adına konuşan Ertürk, oda olarak bugüne kadar kritik meselelerde en geniş konsensüsü referandum için oluşturduklarını söyledi. Ertürk meclis, komite ve disiplin kurulu üyelerinin imzasına açılan metni, ATO yönetim kurulunun 11 üyesinin sekizinin imzaladığını, imza atan üyelerin odaya kayıtlı 64 meslek komitesinin 59'unu kapsadığını söyledi. Ertürk, "Şehir dışı ve yurtdışında olduğundan dolayı imzaları elimize ulaşmayan ama metne sözlü desteğini ifade eden çok sayıda üyemiz de bulunmaktadır." diye konuştu. Ertürk'ün konuşması salonu dolduran üyeler tarafından ayakta alkışlandı.

ATO Başkanı Sinan Aygün, anayasa değişikliği paketinde iş dünyasını yakından ilgilendiren düzenlemeler olduğunu söylemesine rağmen oyunun rengini belli etmedi. Önceki akşam ATO'nun Kongre ve Sergi Salonu'nun açılışı için iftar düzenleyen Aygün, soru üzerine Ekonomik Sosyal Konsey'in anayasal güvenceye kavuşmasının işadamları için büyük avantaj olduğunu ifade etti. Aygü n, "İşadamlarının vergi borcu sebebiyle yurtdışına çıkışının önündeki kısıtlamanın da kaldırılması, bunlar iyi maddeler." dedi. Aygün, hangi yönde oy vereceğine yönelik soruya "Hayır hayır kararımı açıklamayacağım." cevabını verdi.

'GELİŞME İÇİN HUKUK DEVLETİ ŞART'

Anayasa referandumuna destek veren bir diğer iş dünyası örgütü de Konya Sanayi Odası (KSO) oldu. Odanın Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu, referandum sonucunun 'evet' çıkmasının ülkede demokrasinin güçlenmesi ve sanayicilerin önünün açılması adına büyük önem taşıdığını söyledi. Şekeroğlu, olağanüstü şartlarda oluşturulmuş mevcut Anayasa'nın artık toplumun ihtiyaçlarını karşılamadığına, Türkiye'nin daha çağdaş ve demokratik bir sivil anayasaya ihtiyacı olduğuna dikkati çekti. Hızlı bir ekonomik gelişmenin ön şartının, güçlü, şeffaf ve adil işleyen bir hukuk devletinin oluşturulmasına bağlı olduğunu vurgulayan Şekeroğlu, şunları kaydetti: "Referandumda oylanacak mevcut anayasa değişim paketi yeterli olmamakla birlikte, ülkemizde hukuk devletinin bütün kurumlarıyla yerleşmesinde çok önemli bir adımdır. Bu anlayış çerçevesinde tüm siyasi aktörlerin, medyanın sivil toplum kuruluşlarının anayasa değişim sürecindeki tartışmalarda sorumluluk bilinci içinde hareket etmeleri gerekmektedir."

Ankaralı tüccar pakete niçin destek veriyor?

Vergi borcu yüzünden yurtdışı çıkışına yasak getirilemeyecek.

Yargı yerindelik denetimi yapamayacak.

Darbeye yeltenecek olanların önü kesilecek.

Fişleme tarihe karışacak.

Ekonomiye canlılık getirecek icraatların önündeki engeller kalkacak.

Daha demokratik ve hukuki bir süreç başlayacak.

Ekonomik istikrar sayesinde esnaf ve tüccarın işi yolunda gidecek.

Sermayenin rengi sınıflandırmaları sona erecek.

Vatandaşın yargıya olan güveni tekrar artacak.

Geleneksel aile yapısı ve ahlaki değer korunacak.

Anayasa Mahkemesi'ne üye seçiminde Meclis'e verilecek hakla milletin iradesi yargının zirvesine taşınacak.

Bu haber toplam 60 defa okundu.
puanpuanpuanpuanpuan
Yorumlar
    Bu habere henüz yorum eklenmemiş...
            Son Haberler    Politika 10 haber.
            Diğer Haberler    Son 31 haber.