![]() Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Hürriyet Gazetesi'nden Enis Berberoğlu'nun sorularını yanıtladı. İŞTE O HABER: Başbuğ, kamuoyunda çok tartışılan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "kaldıracağız" dediği emniyet ve askeri yardımlaşma protokolü için, "Gizliliği işin içine katıldı, EMASYA'ya aşırı önem verildi. Olmadık yerlere çekildi. Bu protokole gerek yok. Kanunda yetki var" dedi.
Orgeneral Başbuğ, Genel-kurmay'daki makamında, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Yazı İşleri Müdürü Tufan Türenç ve Metehan Demir'e tarihe geçecek açıklamalarda bulundu. İlk kez makamında özel röportaj veren Başbuğ, EMASYA protokolüne gerek olmadığını zaten kanunla emniyet ve askerin işbirliğinin altyapısının sağlandığını söyledi.
m Var. O da 9'uncu madde. Bir ara, 'Genelkurmay ve İçişleri EMASYA komutanları gecikmeyi yaratan mahsurları ortadan kaldırmak için olaylara müdahale eder' şeklinde biten maddenin bu son cümlesi tartışıldı. Bence biraz acil durumları kasteden, talep olmasa da müdahale edilmesine işaret eden bir durum. Ama, istisnai ve bence protokolü yazanların böyle bir kastı yok. Yine de tartışmaya açık tabii ki. Aslında bu madde üzerinde 2007'de askerler ve siviller çalışmış, askerin mülki amire kuvvet kullanmasını önermesi diye formül bulunmuş, ancak bir sonuca varılmamış
m Gösteri ve yürüyüş, büyük toplantılar gibi. Bizim toplumsal olaylar kapsamında Silahlı Kuvvetlerin kullanılması en arzu etmediğimiz durumdur. Halk ile karşı karşıya gelmesini ister miyiz askerin. Tabii ki hayır. Hangi ordu ister ki? Kanun emrederse tabiî ki görevimizi yerine getiririz. Ama onun haricinde halkla karşı karşıya gelmeme hassasiyetimizin bilinmesini istiyoruz. Bana asker olarak sorarsanız, ben de istemem. Bazıları diyor ki, 'TSK, toplumsal olayları ve Emasya protokolünü bahane eder. Böyle şey olur mu? Tam tersine. Biz halkla karşı karşıya gelmeme konusunda hassasiyet içindeyiz. Toplumsal olayları kolluk kuvvetleri bastırır, kanun da bunu öngörür. Evet kesinlikle katılıyorum, Yetersiz kalırsa Silahlı Kuvvetler çağrıldığında caydırıcılık için devreye girer. Protokolün altıncı maddesinde, toplumsal olayların kolluk kuvvetleri, yani polis ve jandarma tarafından bastırılması öngörülüyor ki, tamamen katılıyorum. Bu protokol ilgili zaten müşterek çalışıyoruz. Prensipte İçişleri Bakanlığı ile de farklı noktalarda değiliz. Zaten Pazartesi günü de Sayın İçişleri Bakanı ile de görüştük. Bu haber toplam 81 defa okundu.
|
||
|
|
||
|
Yorumlar
![]() Bu habere henüz yorum eklenmemiş... |
||
|
Son Haberler Politika 10 haber.
|