ÖZEL yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin, Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa etmesine yol açan, bir internet sitesine konulan kasetle ilgili Mayıs 2010’da başlatılan soruşturmayı devraldığı ortaya çıktı.
Soruşturmayı yürüten Bilişim Savcısı Bülent Yücetürk’ün kasedin çekimi ve yayınlanması konusundaki örgüt bağlantılarının araştırılması için dosyayı, Özel Yetkili Savcı Cemil Tuğtekin’e devrettiği öğrenildi. Baykal’ın avukatı Muzaffer Yılmaz, “Biz soruşturmanın başından bu yana kaset olayının müvekkilimin siyasi hayatını bitirmeye yönelik organize bir örgüt tarafından yapıldığını tüm dilekçelerimizde söylemiştik” dedi.
Türkiye’yi sarsan görüntüler, Mayıs 2010’da ilk olarak “habervaktim.com” isimli internet sitesinde yayınlandı. Baykal’ın avukatları, görüntülerle ilgili suç duyurusunda bulundu. Bilişim savcısı Bülent Yücetürk, suç duyurusu üzerine görüntülerin nasıl çekildiği ve yayınlandığına ilişkin soruşturma başlattı. Yücetürk’ün ifadesine başvurduğu habervaktim sitesi yetkilileri, görüntüleri merkezi ABD’de bulunan “metacafe” isimli internet sitesinden aldıklarını iddia etti. Yücetürk, soruşturma kapsamında habervaktim sitesinin bilgisayarlarında inceleme yaptırdı, ancak bir sonuç elde edilemedi.
ABD’den ve FBI’dan yardım
Yücetürk, görüntülerin hangi IP numarası üzerinden ABD’deki “metacafe” adlı siteye gönderildiğinin belirlenmesi için ayrıca teknik inceleme de başlattı. Yücetürk, Adalet Bakanlığı kanalıyla ABD’den adli yardım talebinde bulunarak, metacafe adlı siteye görüntüleri yükleyen kişinin IP bilgilerinin gönderilmesini istedi.
Bilgi gelmeden devredildi
Ancak ABD’den bilgiler gelmeden kaset soruşturmasıyla ilgili dosya, 24 Eylül 2010’da bir üst yazı ile örgüt bağlantısının araştırılması için özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne gönderildi. Soruşturmanın özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin tarafından yürütüldüğü öğrenildi.
Baykal’ın avukatları, soruşturmanın başından bu yana kaset olayının organize bir örgüt tarafından yapıldığını iddia ediyordu. Baykal’ın avukatı Muzaffer Yılmaz, “Görüntülerin Baykal ve Baytok’a ait olmadığı, yapıştırma suretiyle elde edilen görüntülerle bilgisayar ortamında internete servis yapıldığı ortaya çıktı. Savcılığa düşen görev bu kasedi kimin ne amaçla, ne şekilde sunduğunu bulmaktır. Biz soruşturmanın başından bu yana kaset olayının müvekkilimin siyasi hayatını bitirmeye yönelik organize bir örgüt tarafından yapıldığını tüm dilekçelerimizde söylemiştik” dedi.
Bayraktar sorgusu
Baykal’ın kasediyle ilgili soruşturma sürerken, İstanbul’da yürütülen Oda TV soruşturması dosyasından, İklim Bayraktar’ın Baykal tarafından taciz edildiği iddialarını içeren telefon kayıtları çıktı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, taciz iddialarıyla ilgili olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve Baykal’ı ifadeye çağırdı. Tekin, talimatla Ankara’da ifade verirken, Kılıçdaroğlu ve Baykal ifade vermeye gitmedi.
Bu haber toplam 38 defa okundu.